Puffasztott búza natúr

Ham-Let

Puffasztott búza termékcsoport

  

A hazai táplálkozási ajánlások szerint a gabonafélék – közöttük is a teljes értékű fajták - illetve a belőlük készült termékek az étrend gerincét kellene, hogy alkossák, napi 6-11 egységnyi mennyiségben. Ehhez képest jelenlegi fogyasztásuk nem kielégítő.

A Ham-let puffasztott búza termékcsalád előállítása teljes búzaszemből történik, olyan technológiával, amely a gabonaszem eredeti tápanyagainak teljesebb megőrzését szolgálja. A termék alapjául szolgáló teljes búzaszem a teljes értékű gabonák közé tartozik és táplálkozás-élettani szempontból értékesebbnek számít a hántolt, finomított gabonákkal szemben.

Több előnyös egészségi hatás köszönhető a teljes értékű - a gabona összes részét tartalmazó - gabonatermékek rendszeres fogyasztásának, amelyek összetett szénhidrátokban, élelmi rostokban, egyes mikroelemekben és biológiailag aktív összetevőkben gazdag táplálékok. Minden korosztály étrendjében szerepelve többek között elősegítik az egészség megőrzését, a szív – és érrendszeri, egyes daganatos betegségek, a felnőttkori cukorbetegség kockázatának csökkentését, az emésztőrendszer-bélműködés egészséges működését és kedvezőek a testsúlyszabályozás szempontjából is.

A gabonafélékre jellemzően többségében összetett szénhidrátot, viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot, kisebb arányban fehérjét és minimális mennyiségű zsiradékot tartalmaz.

Egy egységnyi (30 g) termék elfogyasztása a napi energiaigény kb. 4%-át adja. Fehérjéből ugyanez a mennyiség az ajánlott bevitel 5%-át teszi ki. A búza fehérjéje lizinben (esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, így a táplálékkal kell bevinni) hiányos, emiatt állati fehérjeforrással vagy vegetáriánus étrendben más növényi fehérjével kiegészítve tehető teljes értékűvé.

Fehérjéje glutént tartalmaz, ezért lisztérzékeny betegek nem fogyaszthatják.

Egy egységnyi elfogyasztása egy egészséges felnőtt átlagos igényét alapul véve szénhidrátból a napi igény közel 6%-át, élelmi rostból jelentős részét, 12%-át fedezi.

Irodalmi adatokat figyelembe véve glikémiás indexe kedvező, alacsonyabb, mint a fehér lisztből készül kenyérnek, zsemlének, fehér rizsnek, illetve abból készült termékeknek, kb. 50-70% között van. Emiatt előnyösen beilleszthető cukorbetegek étrendjébe is. A glikémiás index (GI) a különböző táplálékoknak azt a tulajdonságát jelzi, hogy szőlőcukor vércukoremelő hatásához (100%) viszonyítva milyen mértékben emeli a vércukorszintet.

Az élelmi rostok olyan összetett szénhidrátok, amelyek nem, vagy csak igen kis mértékben emészthetőek. A rostszegény táplálkozás számos betegség kialakulásának a rizikótényezője (pl. vastagbéldaganat, elhízás, emelkedett vérzsírszint, időskori cukorbetegség, érelmeszesedés). A teljes értékű gabonafélék megfelelő mennyiségű fogyasztása hozzájárul ezek megelőzéséhez, elsősorban a bennük lévő élelmi rostoknak köszönhetően. Nagy mennyiségű vizet megkötve gyorsítják a béltartalom áthaladását, amely segíti a normál bélműködés fenntartását, a székrekedés, a divertikulózis és a vastagbéldaganat megelőzését.

 

Ásványi anyagok közül a foszfor (341-349 mg/100 g), magnézium (127-133 mg/100 g), vas (3,3-3,5/100 g), réz (0,5 mg/100 g) cink (2,7 mg/100 g) és mangán (3,6-3,7 mg/100 g) tartalma jelentős. 100 g termék a napi szükséglet több mint 15 %-át tartalmazza foszfor [csontok és fogak alkotórésze], magnézium [ideg-és izomingerlékenységben, fogak-, csontok felépítésében, enzimműködésben jelentős] vas [vérképzés, oxigénszállítás, sejtműködés], réz [enzimműködés, vörösvértestképzés, a vas-cink egyensúly szabályozása, cink [enzimek alkotóeleme, sejtregeneráció, immunrendszer serkentése], mangán [enzimek aktiválása, anyagcsere folyamatok szabályozása] tekintetében.

 

Vitaminokból a Niacin (8,6 mg/100 g), [szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcserében jelentős] és az E-vitamin (12 mg/100 g) tartalmuk [antioxidáns, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív- és érrendszer-, bőr egészségének védelmében, termékenységben van szerepe] jelentősebb. 100 g termék e vitaminokból fedezi a napi ajánlott bevitel több,  mint 15%-át.

 

A termékek jól beilleszthetőek bármely korosztály (1 éves kor fölött) táplálkozásába, a sportolók, várandós és szoptató anyukák étrendjébe, hiszen összetételüknél fogva az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kívánalmainak eleget tesz. Kortól függetlenül bárkinek ajánlható, aki egészséges táplálkozásba illő rágcsálnivalóra vágyik.

Mindazon étrendi formák esetén is kiválóan alkalmazható, amelyek összeállítása az egészséges táplálkozás irányelvein alapul. Így elsősorban a szív- és keringési betegségek (érelmeszesedés, infarktus utáni étrend, emelkedett vérzsírszint, magas vérnyomás) néhány emésztőrendszeri megbetegedés és daganatos betegségek étrendjébe. Bármely típusú cukorbetegség diétájában is helye van, magasabb rosttartalma, kedvező glikémiás indexe miatt. További előny a cukorbetegek számára, hogy könnyű számolni a szénhidrát tartalmával (1 szelet=6 g szénhidrát).

A termékcsalád alacsony energia-, és magas rost tartalommal rendelkezik, így különösen ajánlható testsúlycsökkentő diétában (kisétkezésekre önállóan vagy gyümölccsel, gyümölcslével, sovány tejtermékkel kiegészítve, illetve kenyér helyettesítésére). Napi 1200-1500 kcal energiatartalmú étrendben 1 egységnyi elfogyasztása a napi megengedett energiának mindössze 6-8%-át teszi ki.

Az élelmi rostokban gazdag táplálékok előnyös tulajdonsága ez esetben főleg annak köszönhető, hogy laktatóak, nagy vízfelvevő képességük miatt hamarabb okoznak teltségérzetet, ami viszont hosszabb ideig tart, mert több ideig tartózkodnak gyomorban, és ezáltal gátolják a további táplálékfelvételt.

Különös tekintettel ajánlható nagyobb mennyégben azoknak, akik székrekedésre hajlamosak (idősek, várandós anyukák).

További előny a fogyasztó számára, hogy könnyen adagolható, hosszan eltartható, nem igényel különleges tárolást, ami miatt rendkívül praktikusan felhasználható.

 


Puffasztott búza enyhén sózott


Puffasztott búza enyhén sózott, köménymagos


Puffasztott búza szezámmagos


Tallér puffasztott búza enyhén sózott